Return to site

"De tijd is rijp dat young professionals ook inbreng kunnen leveren op het duurzaamheidsbeleid."

Thomas Dekker vertelt over hoe de Klimaatstatement van de Rabobank tot stand is gekomen.

In een serie interviews kijken we met 16 young professionals terug op hoe zij samen met hun bedrijf een Klimaatstatement hebben opgesteld. In een Klimaatstatement communiceert een bedrijf hoe het met concrete doelen de komende twee jaar gaat bijdragen aan de klimaatopgave.

Thomas Dekker stelde begin 2020 samen met CEO Wiebe Draijer een Klimaatstatement op namens de Rabobank. KEK sprak met Thomas over de meerwaarde van een Klimaatstatement voor een bedrijf als de Rabobank, en wat het je als young professional kan brengen. Thomas is Senior Programmamanager Duurzaam Wonen & Bouwen bij Rabobank en tot voorkort voorzitter van KEK. Hier vind je het Klimaatstatement van de Rabobank.

"Het Klimaatstatement kan net dat extra zetje zijn om bestaand beleid of bestaande ambities verder te verduurzamen. Daarnaast geeft het statement op een positieve manier aandacht voor de activiteiten waar de organisatie nu al mee bezig is, maar die misschien nog niet goed zichtbaar zijn."

Hoe en waar ben je begonnen met het Klimaatstatement?
Ik ben gestart met een e-mail te sturen naar Wiebe Draijer, met de vraag of hij samen mij met mee wilde doen met de Klimaatstatement actie. Hij was meteen positief en wilde graag mee doen. Ik heb een voorzet gemaakt hoe het Klimaatstatement eruit zou kunnen zien en wat we met de Rabobank wilden bereiken. Ook had ik andere young professionals binnen Rabobank gevraagd om hun input.
 

Met het communicatieteam van de Rabobank heb ik vervolgens het statement verder uitgewerkt. Het statement is afgestemd op de speerpunten van de Rabobank en met de mensen die daar intern verantwoordelijk voor zijn. Het proces ging eigenlijk heel makkelijk, zeker met de e-mailtoezegging van de CEO in de hand.
 

Als voormalig voorzitter van KEK was jij natuurlijk ook nauw betrokken bij de totstandkoming van het idee en plan achter de Klimaatstatements. Wat is volgens jou de kracht en meerwaarde van een Klimaatstatement voor een bedrijf of organisatie?
Een Klimaatstatement is een hele laagdrempelige manier om te communiceren over duurzaamheidsdoelstellingen van jouw bedrijf of organisatie. Het Klimaatstatement kan net dat extra zetje zijn om bestaand beleid of bestaande ambities verder te verduurzamen. Daarnaast geeft het statement op een positieve manier aandacht voor de activiteiten waar de organisatie nu al mee bezig is, maar die misschien nog niet goed zichtbaar zijn. CEO’s zien daarom vaak weinig redenen om niet mee te werken.

 

"Veel bedrijven, zeker de grotere, hebben wel een young professional organisatie. De tijd is rijp dat deze young professionals ook inbreng kunnen leveren op het duurzaamheidsbeleid."

En andersom: wat bereikt een young professional met een Klimaatstatement?
Het Klimaatstatement werkt inderdaad twee kanten op. Het is leuk voor het bedrijf, en leuk voor jezelf. Je kan met een groep young professionals binnen jouw organisatie samenwerken die normaal misschien niet in jouw team zitten, en samen écht bijdragen aan de toekomst van jouw organisatie. Door deze link te leggen met anderen maak je jezelf ook zichtbaarder, het is daarom natuurlijk een mooie kans om jezelf te positioneren.

Veel bedrijven, zeker de grotere, hebben wel een young professional organisatie. De tijd is rijp dat deze young professionals ook inbreng kunnen leveren op het duurzaamheidsbeleid. Dit geeft ze meer body. Een Klimaatstatement kan daar een kick-starter voor zijn, en een link met de CEO is heel nuttig om dit vaart te geven.

We zien in de samenleving sowieso een verschuiving van het thema duurzaamheid. De focus op het klimaat begon bij jongeren maar is nu veel breder. Duurzaamheid binnen bedrijven is niet langer alleen te vinden in marketingbudgetten en ideële potjes “om iets terug te doen voor de samenleving”. Het is een business case met commercieel belang. Je ziet daardoor dat duurzaamheid een meer prominente rol krijgt op strategisch en managementniveau. Dat is heel tof om te zien, zo gaan we echt vaart maken met de transitie.

"Het is een business case met commercieel belang."

Wat zou je andere young professionals mee willen geven?
Volgens mij kan je het meeste uit het Klimaatstatement halen als je het samen doet. Dus: verzamel een groepje enthousiaste young professionals om je heen om het statement op te stellen. Zo komt er meer draagvlak en krijg je de kans om het gesprek te blijven aanwakkeren. Je kan bijvoorbeeld afspreken om één keer per jaar met de CEO te lunchen om de voortgang van de doelstellingen te bespreken.


Het helpt ook als de communicatieafdeling vanaf het begin betrokken is en mensen meedenken die dagelijks bezig zijn met de activiteiten van het statement. Zo kan je ook intern meer aandacht krijgen voor het statement.

Heb je nog een laatste gouden tip?
Kom ook zelf met (creatieve) oplossingen. Dat de opgave rondom verduurzaming er ligt is inmiddels wel bekend, waar je echt mee kan helpen is oplossingen aandragen.

Heeft Thomas je enthousiast gemaakt en wil je ook aan de slag met duurzaamheid binnen jouw organisatie? Het Klimaatcampagne team helpt je graag op weg! Stuur een mail naar klimaatcampagne@klimaatenergiekoepel.nl en ga ook zelf aan de slag!